Gegratineerde witlof
Ingrediënten voor 4 personen:
6 witlof
6 plakjes gekookte ham
4 eetlepels boter
3 eetlepels bloem
½ liter melk
100 g geraspte kaas
paneermeel
zout en peper
Nootmuskaat
Bereidingswijze:
Maak de witlof schoon en snijd de bittere kern eruit. Blancheer gedurende 10 minuten in kokend gezouten water, haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze goed uitlekken.
Smelt intussen de boter, strooi er de bloem in en fruit al roerend. Voeg geleidelijk de halve liter melk toe, steeds goed roerend met een garde. Laat 5 tot 10 minuten sudderen. Smelt de kaas in de saus. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Wikkel om elke witlof een plakje ham. Leg ze allemaal naast elkaar in een beboterde ovenschaal en giet de saus erover. Leg er tot slot paneermeel en botervlokken op. Bak ongeveer 25 minuten op 200 graden.
Eet smakelijk!