Hartige prei taart
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de bodem:
300 g bloem
150 g koude boter
1 ei
Voor de vulling:
4 prei
300 ml slagroom
50 g geraspt kaas
3 eieren
4 eetlepels crème fraîche
Zout
Peper uit de molen
80 g Roquefort
optioneel: 1/2 TL gemalen koriander
Bereidingswijze:
1. Doe de bloem op je aanrecht, meng met het zout en maak een kuiltje in het midden van de bloem. Snijd de koude boter in kleine stukjes, verdeel deze over de bloem, voeg het ei toe in het midden, voeg ca. 3-4 lauw water toe en hak alle ingrediënten goed fijn met een mes tot kleine deegkruimels, kneed snel met jouw handen tot een glad deeg, vorm een bal, wikkel in huishoudfolie en zet ca. 30 min. in de koelkast.
2. Rol vervolgens het deeg uit en bekleed er een taartvorm (30 cm Ø) mee.
3. Snijd de Roquefort in plakken en leg op de bodem.
4. Maak voor de vulling de prei schoon, was hem, halveer hem in de lengte en snijd hem in stukken van ongeveer 2 cm breed. Blancheer kort in gezouten water. Spoel en laat goed uitlekken. Smeer de Roquefort erop.
5. Meng de kaas met de eieren, room en crème fraîche en breng op smaak met zout, peper en eventueel koriander.
6. Giet de eier- en kaascrème over de bovenkant en bak de quiche in een voorverwarmde oven (hete lucht 180°C) in ongeveer 45 minuten goudbruin. Serveer lauw of koud.
Eet smakelijk!
Leave a reply