Rabarbertaart
Ingrediënten (4 personen):
270 g spelt of gewone bloem
2 theelepels gemalen gember
150 g ongezouten boter, gekoeld en in blokjes gesneden
1 ei, licht geklopt
4 el custardpoeder
3 el gembersiroop
500 g rabarber, schuin gesneden in stengels van 6 cm
2 eetlepels suiker
Custard om te serveren (optioneel)
Bereidingswijze:
Roer in een kom de bloem, gember en een snufje zout door elkaar. Wrijf de boter erdoor tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg ongeveer de helft van het losgeklopte ei en 2-3 eetlepels ijskoud water toe om het mengsel tot een deeg samen te voegen. Kneed kort en druk het dan plat tot een schijf, dek af en zet minstens 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven op 180°C met een grote, platte bakplaat erin om op te warmen. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van ongeveer 35 cm breed en leg het op een vel bakpapier. Gebruik een bord of een taartvorm om lichtjes een cirkel van 25 cm in het midden in te kerven als richtlijn. Strooi het custardpoeder over deze centrale cirkel en strooi de gemberstelen erover.
Schik de rabarber op het custardpoeder in diagonale lijnen of een geometrisch patroon naar keuze en zorg ervoor dat de uiteinden dicht bij elkaar liggen. Sprenkel de gembersiroop over de rabarber en vouw de rand van het deeg over het fruit. Bestrijk het deeg met het resterende ei en strooi het suiker erover.
Schuif de taart (en het papier waarop hij zit) voorzichtig op de voorverwarmde bakplaat en bak hem in 20-25 minuten goudbruin. Bestrijk eventueel met een beetje extra gembersiroop en serveer warm met custard.
Eet smakelijk!
Leave a reply