Rode kool steaks

Voor 4 personen:
VOOR DE STEAKS:

  • 1 kg rode kool
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 1 bosje Tijm (klein)
  • 3 el hazelnootpitten
  • 100 g rode druiven
  • 2 el olijfolie
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 el mosterd
  • 2 el ahornsiroop
  • ½ theelepel chilivlokken
  • Peper
  • Zout

VOOR DE AARDAPPELEN:

  • 700 g aardappelen (kruimig)
  • 200 ml melk
  • 1 el boter
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180°C boven-/onderwarmte. Maak de rode kool schoon, was hem en snijd hem in plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Pel het knoflookteentje en hak het fijn. Spoel de sinaasappel af met heet water, dep hem droog, rasp de schil en pers het sap eruit. Spoel de tijm, schud hem droog en pluk de blaadjes van de steeltjes. Hak de hazelnootpitten grof. Was, droog en halveer de druiven.

2. Meng de gehakte knoflook, 1 el sinaasappelschil, 2 el sinaasappelsap en olijfolie, balsamicoazijn, mosterd en ahornsiroop tot een marinade. Breng op smaak met chilivlokken, peper en zout. Verdeel over de plakken rode kool en bak ze 40 minuten op de middelste plank. Voeg na ongeveer 15 minuten 2/3 van de druivenhelften, hazelnoten en tijmblaadjes toe aan de rode kool en bak. Stel de grillfunctie in voor de laatste 5 minuten baktijd.

3. Schil en was intussen de aardappelen en kook ze ongeveer 20 minuten in kokend water met zout. Aan het eind van de kooktijd afgieten en pureren met een aardappelstamper. Roer de melk en de boter erdoor, breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

4. Haal de rodekoolsteaks uit de oven en serveer ze met de aardappelpuree. Besprenkel met een beetje sinaasappelsap en versier met de resterende hazelnoten, druiven en tijm.

Eet smakelijk!

Leave a reply