Bietentaart met feta en tijm
Ingrediënten voor 12 stukjes:
100 g koude boter
200 g bloem
zout
1 grote rode ui
500 g bieten
5-6 stengel(s) tijm (of gedroogde tijm)
4 el olijfolie
1 el rietsuiker
4 el witte wijnazijn
Peper uit de molen
5 eieren (maat M)
1 pakje (150 g) crème fraîche
200 g feta
Blaadjes babyspinazie om te garneren
Bloem voor op het aanrecht
Vet en bloem voor de vorm
Bakpapier en gedroogde erwten
Vershoudfolie
Bereidingswijze:
1. Snijd de boter in blokjes. Kneed de bloem, 1/2 theelepel zout en de boter snel met je vingers tot een kruimelig deeg. Voeg 60 ml koud water toe en kneed snel tot een glad deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in folie en zet het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
2. Pel ondertussen de ui en snijd hem in fijne reepjes. Was, reinig, schil en rasp de bieten grof. Was de tijm, schud droog en hak fijn, op 2 steeltjes na voor de garnering. Verhit de olie in een pan.
3. Fruit hierin de ui ongeveer 4 minuten op een laag vuur, draaiend. Voeg de bieten, tijm, suiker, azijn en 50 ml water toe. Laat ongeveer 10 minuten sudderen op matig vuur. Breng op smaak met zout en peper.
4. Haal de rode bieten eruit en laat ze afkoelen.
5. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol het deeg er uit tot een ronde lap (ca. 30 cm Ø). Vet een springvorm (26 cm Ø) in en bestuif hem met bloem. Leg het deeg in de vorm en druk de randen naar beneden. Prik de deegbodem enkele malen in met een vork.
6. Leg bakpapier op de met deeg bekleedde vorm, voeg gedroogde erwten toe. Bak in een voorverwarmde oven (elektrische oven: 175 °C/ heteluchtoven: 150 °C) gedurende ongeveer 10 minuten. Verwijder het bakpapier met de gedroogde erwten.
7. Bak de bodem nog ongeveer 10 minuten. Haal het eruit en laat het lauw afkoelen in de vorm op een taartrooster.
8. Klop de eieren los met de crème fraîche, breng op smaak met zout. Verkruimel de kaas. Verdeel het bietenmengsel en de kaas over de deegbodem. Giet het eigeel over de bovenkant en bak in een voorverwarmde oven (elektrische oven: 175 °C/ heteluchtoven: 150 °C) voor ongeveer 30 minuten.
9. Haal de taart uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Haal uit het bakblik en serveer warm of koud. Garneer met tijm en spinazie indien gewenst. Bestrooi met peper.
Eet smakelijk!
Leave a reply