Bleekselderij soep

Ingrediënten voor 4 personen:
2 eetlepels olijfolie, of boter
1 ui, in blokjes gesneden
4 tenen knoflook, grof gehakt
1 bleekselderij, bewaar wat bladeren voor de garnering
2 kopjes aardappelen, in stukjes gesneden
1 kopje water
1 laurierblad (optioneel, verwijderen voor het mengen)
1 theelepel zout
1/2 theelepel peper
1/4 theelepel cayenne, voorzichtig beginnen, meer toevoegen naar smaak of helemaal weglaten.
Groenten- of kippenbouillon
Optioneel: verse dille, peterselie, zaadjes ter garnering.
Roer erdoor: 1/2 kopje (of meer) zure room of gewone/vegan yoghurt

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de ui toe, af en toe roerend, zodat de uien goudkleurig worden, ongeveer 5 minuten.
Voeg de knoflook toe en roer 1-2 minuten, tot ze geurig zijn.
Voeg de selderij, aardappelen, bouillon, water, laurier, zout, peper en cayenne toe. Het vocht moet de groenten net bedekken (zo niet, voeg dan wat meer water toe). Dek af, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes sudderen tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 10 minuten.
Zet het vuur uit, verwijder het laurierblad en voeg de verse kruiden toe en laat ze net verwelken (kook de kruiden niet, anders verlies je de levendige kleur). 

Blend goed, een volle minuut, tot de kruiden volledig gemengd zijn, waardoor een levendig gekleurde soep ontstaat. Doe het geheel terug in dezelfde pan op laag vuur. Roer de zure room naar keuze erdoor. Verwarm zachtjes en zorg ervoor dat het niet te heet wordt, anders gaat de mooie, levendige kleur verloren.

Om de knapperige selderijblaadjes te maken, verwarmt u een ruime hoeveelheid olijfolie in een kleine koekenpan op matig vuur. Wacht tot de olie heet is. Bak een selderijblad 10-20 seconden aan elke kant. Leg het op een papieren handdoek. Als het knapperig is, ga dan verder. Voeg er een paar tegelijk toe. Als ze niet knapperig zijn, iets langer bakken. Je wilt ongeveer 3-5 blaadjes per serveerschaal. Zet het vuur uit. Serveer en garneer. Eet smakelijk!

Leave a reply