Bloemkool ovenschotel met gehaktballetjes

Ingrediënten voor 4 personen:
2 lente-uitjes  
1 kleine chilipeper  
400 g half-om-half gehakt  
1 ei  
15 g paneermeel  
Zout  
Peper  
Zoete paprika poeder
Nottmuskaat
3 el olie  
1 bloemkolen (ca. 840 g) 
1 groene bloemkool (ca. 600 g, alternatief romanesco of broccoli) 
30 g boter  
30 g bloem  
125 g slagroom  
50 g geraspte oude kaas  
50 g geraspte Parmezaanse kaas  

Bereidingswijze:
1. Maak de lente-uitjes schoon, was ze en hak ze fijn. Was de chilipeper, snijd hem in de lengte door, verwijder de zaadjes en hak hem fijn. Kneed het gehakt, ei, paneermeel, lente-uitjes, chili, zout, peper en zoete paprika in een kom. Vorm ongeveer 20 kleine gehaktballetjes met vochtige handen. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de gehaktballen 4-5 minuten, waarbij u ze omdraait.

2. Maak de bloemkool schoon, was hem en laat hem uitlekken. Snij de witte bloemkool en de groene bloemkool (romanesco/broccoli) in kleine roosjes. Breng in een grote pan 1 l water aan de kook. Voeg 1 theelepel zout toe, doe de witte bloemkool erin en kook afgedekt 12-15 minuten. Voeg in de laatste 5 minuten de groene bloemkoolroosjes toe en kook ze.

3. Doe de bloemkool over in een zeef, vang het kookvocht op en meet ongeveer 400 ml af. Verhit het vet in een steelpan, roer de bloem erdoor en laat het licht bruin worden. Voeg al roerend geleidelijk het kookvocht toe. Voeg de room toe, breng aan de kook en laat al roerend ongeveer 5 minuten sudderen. Roer er 30 g oude kaas en 20 g Parmezaanse kaas door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

4. Doe de bloemkool en gehaktballetjes in een brede, grote ovenschaal. Verdeel de kaassaus er over en bestrooi met de resterende kaas. Bak in de voorverwarmde oven (elektrische oven: 225°C/ heteluchtoven: 200°C) gedurende ca. 20 minuten.

Eet smakelijk!

Leave a reply