Gevulde witlof met gehakt en groenten

Ingrediënten voor 4 personen:
Gehaktvulling:
1 zak soepgroente
1 eetlepel olie
350 gram gehakt
Zout
Peper (vers gemalen)
2 el tomatenpuree
1 blik tomaten blokjes
6 stengels oregano
1 theelepel honing

Bechamelsaus:
30 gram boter
30 gram bloem
200 milliliter groentebouillon
200 milliliter melk
Nootmuskaat (vers geraspt)
4 witlof
8 plakjes spek
50 gram geraspte kaas

Bereidingswijze:
Voor de gehaktvulling:
1) Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het gehakt goed bruin. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.

2) Voeg de groenten toe en bak ze kort mee. Voeg de tomaten in blik toe en laat ze ongeveer 15-20 minuten zonder deksel koken. Spoel de oregano af, dep droog, hak 2/3 ervan fijn en voeg toe aan het gehakt. Breng de vulling op smaak met zout, peper en honing en laat afkoelen.

3) Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C, hete lucht oven 180°C, gas mark 4.

Voor de bechamelsaus:
4) Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem in één keer toe en bak het mengsel al roerend ongeveer 1 minuut. Giet geleidelijk de bouillon en de melk erbij en roer stevig met een garde. Kook de saus ongeveer 10 minuten op laag vuur. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en haal van het vuur.

5) Maak het witlof schoon, spoel het af en scheid zorgvuldig 32 grotere bladeren. Gebruik de rest van de witlof elders (zie tip). Leg 2 witlofblaadjes op elkaar, giet er een beetje vulling in, leg er dan 2 blaadjes op als deksel en omwikkel ze voorzichtig elk met een plakje spek. Giet de helft van de bechamelsaus in een ovenschaal, leg de gevulde witlof erin.

6) Giet de rest van de saus als een brede strook over het witlof. Strooi de kaas over het witof. Bak ze ongeveer 30 minuten in een hete oven. Haal ze eruit en dien ze op met de resterende oreganoblaadjes.

TIP:
Snijd het overige witlof in reepjes, breng op smaak met olijfolie, zout, peper en een snufje suiker en serveer als salade bij het gebakken witlof.

Eet smakelijk! 

Leave a reply